Načini sticanja PCC akreditacije

Postoje tri različita načina da steknete svoju PCC (Professional Certified Coach) akreditaciju. Pažljivo pročitajte uslove da biste prepoznali put do akreditacije koji najviše odgovara Vašem stilu učenja, načinu pohađanja treninga i životnim navikama.

Uslovi:

 • Završen celokupan ICF akreditvani trening program za profesionalnog kouča (Accredited Coach Training Program) koji nosi oznaku ACTP. Na linku ispod u PDF dokumentu možete proveriti koji odobreni treninzi nose oznaku ACTP
 • Najmanje 500 održanih koučing sati (od čega 450 naplaćenih) sa minimum 25 različitih klijenata i to od početka pohađanja treninga sa oznakom ACTP. Najmanje 50 sati mora se održati u roku od 18 meseci pre apliciranja za PCC akreditaciju.
 • Položen ICF test koučing znanja (CKA).
 

Cena:

 • Za članove ICF: 300 USD
 • Za ostale: 500 USD

Vreme potrebno za proveru je oko 4 nedelje.

 

Verify Training

Sample Application (PDF)

Uslovi:

 • Trening za profesionalnog kouča u trajanju od najmanje 125 trening sati koji nosi oznaku ACTP (Accredited Coach Training Program) ili ACSTH (Approved Coaching Specific Training Hours)
  Na linku ispod u PDF dokumentu možete proveriti koji odobreni treninzi nose oznaku ACTP ili ACSTH
 • 10 sati mentorstva od strane akreditovanog ICF kouča tokom najmanje tri meseca. Potrebno je da sati mentorstva budu dokumentovani pri Vašoj online aplikaciji. Vaš kouč-mentor može biti PCC ili MCC akreditovan kouč sa aktivnim statusom člana u ICF-u.
 • Najmanje 500 održanih koučing sati (od čega 450 naplaćenih) sa minimum 25 različitih klijenata i to od početka pohađanja treninga sa oznakom ACTP ili ACSHT. Najmanje 50 sati mora biti održano u roku od 18 meseci pre apliciranja za PCC akreditaciju.
 • Ocena vođenja i učinka koučinga (pripremiti dve koučing sesije u vidu audio zapisa i njihove pisane transkripte koje je potrebno poslati kroz online aplikaciju prilikom apliciranja za PCC akreditaciju)
  • Položen ICF test koučing znanja (CKA)

Cena:

 • Za članove ICF: 575 USD
 • Za ostale: 775 USD

Ukoliko ste završili treninge koji nose oznaku CCE (Continuing Coach Education) ili treninge koji nisu akreditovani od strane ICF-a, potrebno je da za dobijanje PCC akreditacije aplicirate putem Portfolija.

Uslovi:

 • Najmanje 125 sati treninga za profesionalnog kouča sa obimnom dokumentacijom vezanom za završeni trening. Od Vas će se tražiti da pokažete da ste završili odgovarajući program koji uključuje znanje o tome šta je ICF definicija koučinga, Etički kodeks i ICF ključne kompetencije kao i da je program ogranizovan u duhu podsticanja Vašeg razvoja kao kouča.
 • 10 sati mentorstva od strane akreditovanog ICF kouča tokom najmanje tri meseca. Potrebno je da sati mentorstva budu dokumentovani pri Vašoj onlajn aplikaciji. Vaš kouč-mentor može biti PCC i MCC akreditovan kouč sa aktivnim statusom člana u ICF-u.
 • Najmanje 500 održanih koučing sati (od čega 450 naplaćenih) sa minimum 25 različitih klijenata i to od početka pohađanja treninga. Najmanje 50 sati mora se održati u roku od 18 meseci pre apliciranja za PCC akreditaciju.
 • Ocena vođenja i učinka koučinga (pripremiti dve koučing sesije u vidu audio zapisa i njihove pisane transkripte koje je potrebno poslati kroz online aplikaciju prilikom apliciranja za PCC akreditaciju)
 • Položen ICF test koučing znanja (CKA).

Cena:

 • Za članove ICF: 675 USD
 • Za ostale: 875 USD

Vreme potrebno za proveru je oko 18 nedelja.

Sample Application (PDF)

Performance Evaluation – Evaluacija učinka

Kandidati za ACC kouča koji apliciraju kroz ACSTH i Portfolio potrebno je da putem online aplikacije dostave dokumentaciju o minimum 10 sati mentoringa.

Klikni za više

 

 

Kandidati za PCC kouča koji apliciraju kroz ACSTH i Portfolio potrebno je da putem online aplikacije dostave dokumentaciju o minimum 10 sati mentoringa.

Klikni za više

Potrebno je da kandidati za ICF akreditaciju dokumentuju broj održanih koučing sati, a potvrdu o svom iskustvu prilažu kroz poseban dokument u prijavi za akreditaciju.

Klikni za više

ICF Test provere koučing znanja (CKA) je alat koji se koristi za procenu stepena znanja i veština kouča koje su od značaja za koučing praksu. CKA test proverava celokupno znanje kouča koje uključuje ICF-definiciju koučinga, Etički kodeks i ICF-ove ključne kompetencije.

Klikni za više

Procedure PCC ACSTH i Portfolio uključuju procenu vođenja koučinga i ocenu učinka koučinga koje obavljaju ICF procenjivači kroz proveru 2 audio snimka koučing sesija sa odgovarajućim transkriptima. Da bi koučevi dobili svoju PCC akreditaciju potrebno je da vođenjenje i učinak koučinga pokazan na poslatim koučing sesijama bude ocenjen kao zadovoljavajući za PCC nivo.

Klikni za više

Nemojte slati dokumentaciju u sedište ICF-a poštom ili putem elektronske pošte. ICF će razmatrati isključivo dokumentaciju poslatu putem online prijave.

Ukoliko imate pitanja ili Vam je potrebna dodatna podrška u vezi apliciranja za ACC (Associate Certified Coach) nivo akreditacije, pošalite email na: support@coachfederation.org.