Pokušali smo više puta i nismo uspeli, Sizifov  je to posao….” rekli su Mariji Branovački kada je prvi put prokomentarisala da koučing profesija u Srbiji  zaslužuje da se oformi ICF čepter. 

Profesionalni koučevi u Srbiji svakodnevno su se susretali sa izazovima i nerazumevanjem šta je profesionalni koučing zapravo i po čemu se razlikuje od svega što se koučingom zove, a to suštinski nije, što je umnogome otežavalo poziciju profesionalnih koučeva koji žele da podrže razvoj svojih klijenata na pravi način.

Bio je to kraj 2017.godine. Pripreme za narednu “Koučing konferenciju”  uveliko su bile u toku i Mariji se učinilo da je to prava prilika da pokrene ideju o kreiranju čeptera i podizanju svesti o njegovom značaju za profesiju. Tada je po prvi put kontaktirala ICF direktorku zaduženu za naš region, Allu Kazajevu, sa predlogom da dođe u Srbiju, da bude gost na konferenciji i da organizuje sastanak sa koučing zajednicom. Bila je više nego zainteresovana da se sve to realizuje. 

Tako je 20.marta 2018. održan prvi sastanak kome je prisustvovalo 15-tak akreditovanih koučeva.Te večeri je sve počelo 🙂 

Razmenjene su ideje, razgovaralo se o izazovima i što je najvažnjie reklo se jedno veliko DA! 

DA svetlijoj budućnosti profesionalnog koučinga u Srbiji, DA onome da naša profesija zaslužuje da bude prepoznata i uvažena. 

Da to ne bi ostalo samo na nivou ideje bilo je potrebno formirati tzv “inicijativnu grupu” koja će se pobrinuti da se osnuje čepter – od broja potrebnih članova do pravnih i administrativnih poslova. 

Marija se ni trenutak nije dvoumila i prihvatila je svoju ulogu u tome. Njoj su se pridružile Ivanka Novaković i April Scott i ova “3 musketara” su se upustila u rad sa ICF-om na formiranju čeptera.

Ono što Ivanka posebno ističe je da motiv, osim svega vezanog za dobrobit struke, bio i taj što je bilo već 3 neuspela pokušaja formiranja čeptera i što je u diskusiji čula da je svaki put “nedostajalo energije” da se čepter i formira. Očigledno se u tom trenutku sakupila grupa od 3 “achiever-a” koji su želeli da neki posao počnu i završe sa uspehom.

Čepter je formiran u rekordnom roku od 9 meseci (ICF je predviđao duplo dužio period). I u tih 9 meseci je bilo bezbroj sastanaka, web call-ova sa centralom, rad na pravno-formalnim dokumentima, ispravke prepravke….

Veliki doproinos tom procesu u pravno-formalnom delu dao je i Dragomir Kojić, advokat, takođe profesionalni ICF kouč i član srpskog čeptera.

Pred samu osnivačku skupštinu, zakazanu za 18.12.2019.ukupno 8 koučeva se kandidovalo za članove upravnog odbora, što je takođe bio sjajan pokazatelj da naš čepter ima dobre šanse da se razvije i zasija punim sjajem. 

Tročlana inicijativna grupa je napravila i jedan presedan, takođe nešto što osim brzine formiranja čeptera nije zabeleženo u praksi ICF-a do tada. Naime, niko iz te grupe, ni Marija ni Ivanka ni April nisu želele da se kandiduju za mesto predsednika čeptera, što bi bila uobičajena praksa, već je Ivanka iz poštovanja prema jedinom kouču u tom trenutku u Srbiji koji je imao titulu MCC, Brankici Ljamić, predložila da ona bude kandidat za prvog predsednika iako nije bila deo grupe koja je formirala čepter.

Brankca je predlog prihvatila i istakla svoju kandidaturu.

18.12. 2019., dan kada je čepter formiran, izglasani predsednik i uparvni odbor, i potpisan osnivački akt bio je dan o kome smo sanjali od samog početka i ponosni smo na sve što smo postigli do sada. 

Kada postoje želja, volja i viši cilj, a umete da “držite” energiju u vremenu onda se stvari realizuju, stvaraju, rađaju i umnožavaju kao što se i broj članova ICF-a u Srbiji umnožio skoro duplo u tih 9 meseci od kreiranja inicijativne grupe do zvaničnog formiranja čeptera.

Verujemo da je koučing profesija u Srbiji dobila sjajnu podršku i da njeno zlatno doba tek predstoji. 

Upravo smo zaokružili svoju prvu godinu rada, opet sa puno rekorda i ulazimo u narednu puni entuzijazma i želje da vidimo čime ćemo ove godine iznenaditi sebe, ostale članove čeptera i celu zajednicu.

Profesionalni koučing je vrednost koju je potrebno uvećavati na dobrobit svih.